Stress avler stress

Hvad er stress?

Stress er ikke en sygdom, men en tilstand og kroppens reaktion på en overbelastning over en længere periode. Stress er en hormonel ændring i kroppen som forårsager ekstra produktion af adrenalin og kortisol der gør, at du kan yde en ekstra indsats i en presset situation.

Stress kan gøre dig alvorlig syg, hvis du bliver ved med at overhøre alle kroppens signaler. Kroppen kan ikke holde til i mange mange år at leve i en stresset krop.

Stress er en ubalance som både påvirker os fysisk og psykisk. Når vi bliver stresset kommer kroppen i alarmberedskab og fortæller os at vi ikke lever helt hensigtsmæssigt. Kroppen fortæller vi har for mange programmer kørende samtidigt på det bevidste og ubevidste plan. Stress kommer fra det ubevidste og derfor er vi også ofte tilbøjelig til at overhøre kroppens signaler. Man kan sagtens have travlt uden, at have stress og omvendt have stress og ikke have travlt. Oplever man tilstrækkelig stor belastning eller mange belastninger, kan man gå ned med stress.

 

Få opbygget robusthed

Stress kan opstå hvis vi overskrider vores egne værdier, ikke lytter til vores egne signaler og glemmer os selv. Stress kan være svært selv, at opdage og selv komme ud af, da vi kan have svært ved at se andre muligheder og får et tunnelsyn. Tunnelsyn gør, at vi får svært ved at overskue, at se andre muligheder og det ofte til sidst handler om, at overleve og ikke, at leve.

 

Hvad er Stresscoaching?

Stresscoaching er hjælp til psykisk sunde mennesker, der ønsker at forebygge stress, eller som er blevet alvorligt stressede på grund af en belastning. Stresscoaching kan således både gives ved en sygemelding, ved meget stress og rent forebyggende. Ved stresscoaching arbejdes der målrettet på at få stressen ud af kroppen således at der opnås ro i krop og hoved samt at forebygge fremtidig stress.

Du  kommer gennem et program, hvor du trin for trin bliver bedre til at takle stress, og du lærer at se/høre/mærke når kroppen fortæller dig at du er på vej ud af en forkert vej. Du lærer at forstå hvad er det som gør at jeg havnede i denne situation og forstå kroppens signaler. Stresscoaching er hjælp til selvhjælp, så man efter et kort forløb har lært at undgå alvorlig stress i fremtiden.

Det er vigtigt at understrege, at stresscoaching er noget andet end almindelig coaching. Almindelig coaching er ikke egnet til stressede personer. Faktisk kan almindelig coaching gøre mere skade end gavn.

 

Hvem har ansvaret for at du er kommet ud i stress

Som udgangspunkt har vi alle ansvaret for at lære at passe på os selv og lære at sige til og fra. Men ansvaret ligger også i virksomheden og kulturen og derfor er det en god idé at arbejde med forebyggelse af stress i virksomheder.

 

Er du en stresset leder?

Stress avler stress og er du en stresset leder, så er stress coaching også noget for dig, således at du kan både kan gå og vise vejen og lære medarbejder om hvad stress er og hvordan de hver især kan tage ansvar og støtte op omkring forebyggelse af stress men også kulturen i virksomheden har ansvaret for forebyggelse af stress.

Der er mange penge at spare for virksomheder via sygefravær pga stress, ved at lære at tackle stress og tale åbent om det og se det som et fælles ansvar at vi alle kan blive bedre til at passe på hinanden. Stress kan opbygges ved at medarbejdere synes der mangler kommunikation eller blive set eller hørt.

 

Kontakt mig for et uforpligtende møde hvis du vil vide mere om hvordan du håndterer stress personligt eller i forhold til medarbejdere. Jeg kan helt sikkert gøre din hverdag lettere.